Παιδιατρική οδοντιατρική
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί το παιδί μου να επισκέπτεται συχνά τον οδοντίατρο;
Η σωστή υγιεινή του στόματός μας είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για την πρόληψη ασθενειών της στοματικής κοιλότητας, αλλά και συστηματικών νόσων. Υπολογίζεται ότι έως την ηλικία των 10 ετών, ένα παιδί έχει ήδη αναπτύξει σοβαρή τερηδόνα, έως 35 ετών ένας μέσος Αμερικανός θα έχει χάσει ήδη 5 από τα δόντια του, ενώ ακόμη 11 δόντια θα έχουν νοσήσει. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη περιοδοντίτιδας συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, βακτηριακής πνευμονίας, πρόωρου τοκετού, σακχαρώδους διαβήτη και οστεοπόρωσης.
Η υγιεινή της στοματικής κοιλότητος έχει ως κύριο σκοπό την ύπαρξη ενός υγιούς και καθαρού στόματος, χρησιμοποιώντας απλές καθημερινές μεθόδους πλυσίματος (π.χ βούρτσισμα, οδοντικό νήμα κτλ). Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις μεθόδους, γιατί υπάρχουν ακόμα τόσο συχνά προβλήματα, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα;
Το κλειδί της σωστής στοματικής υγιεινής είναι η ορθή χρήση των υλικών που διαθέτουμε. Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν έχει πληροφορηθεί για το πως να διαλέξει τα σωστά υλικά ή για το πως θα τα χρησιμοποιήσει ορθά.
Επιπλέον, στην αγορά υπάρχει πληθώρα τέτοιων προϊόντων και πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο για τον πελάτη να διαλέξει ποιο από αυτά είναι το κατάλληλο. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να αγοράσουμε και το σωστό προϊόν, αλλά και να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε ορθά.
Ποια είναι τα «μυστικά» του σωστού βουρτσίσματος των δοντιών;
Τι οφείλουμε να κάνουμε;
• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, κυρίως μετά το πρωινό και πριν κοιμηθούμε.
• Βουρτσίζουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά.
• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με απαλές κυκλικές κινήσεις.
• Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3 μήνες ή μετά τη φθορά της. Αν περάσαμε κρυολόγημα, οι ειδικοί συνιστούν την αλλαγή της.
• Χρησιμοποιούμε κι άλλα μέσα περιποίησης (νήμα, διάλυμα).
• Επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρό μας.
Και τι δεν πρέπει να κάνουμε;
• Δεν βουρτσίζουμε κάθετα τα δόντια μας.
• Δεν πιέζουμε πολύ την οδοντόβουρτσα πάνω στα ούλα και στα δόντια.
• Δεν σταματάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αν ματώνουν τα ούλα.
• Δεν ξεπλένουμε το στόμα μας πριν τα 2 λεπτά.
Πώς χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα;
1. Πλένω καλά και σχολαστικά τα χέρια μου πριν την διαδικασία.
2. Κόβω ένα κομμάτι οδοντικού νήματος περίπου 50 εκατοστά, με τις δύο άκρες του νήματος γύρω από τα δύο μεσαία μου δάχτυλα αντίστοιχα.
3. Κρατάω καλά το νήμα με τους δείκτες και τους αντίχειρες αντίστοιχα αριστερά και δεξιά, με τρόπο ώστε να αφήσω ελεύθερα περίπου 3-5 εκατοστά νήματος.
4. Κινώ το νήμα απαλά ανάμεσα σε δύο δόντια. Αν κολλήσει κάπου, ήπια κάνω μαλακές κινήσεις για να ξεκολλήσει και συνεχίζω. Φτάνω το οδοντικό νήμα στα ούλα.
5. Για να καθαρίσω την κάθε πλευρά ανάμεσα στα δύο δόντια, πιέζω το νήμα σε κάθε πλευρά σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο γύρω από το δόντι και μετακινώ το νήμα από τα ούλα προς την κορυφή του δοντιού. Επαναλαμβάνω αυτήν την κίνηση 2-3 φορές σε κάθε πλευρά του δοντιού.
6. Πριν μετακινηθώ στα επόμενα δύο δόντια, μετακινώ το νήμα, ξετυλίγοντας το καθαρό από το ένα χέρι και τυλίγοντας το χρησιμοποιημένο στο άλλο.
7. Αφού η διαδικασία αυτή γίνει σε όλα τα δόντια, ξεπλένω το στόμα μου και βουρτσίζω τα δόντια μου.
Ποια οδοντόκρεμα να αγοράσω για το παιδί μου;
Η οδοντόκρεμα είναι, επίσης, ένα υλικό που πρέπει με προσοχή να επιλέξουμε, βάσει των ατομικών μας αναγκών. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
• Οδοντόκρεμα με φθόριο: είναι πολύ δραστική έναντι της τερηδόνας, προκαλεί λεύκανση των οδόντων και μειώνει την ευαισθησία των ούλων. Ωστόσο πρέπει να ξεπλένεται καλά, διότι μπορεί να δώσει ένα κιτρινωπό χρώμα στα δόντια μας.
• Οδοντόκρεμα με θειικό λαυρικό νάτριο: είναι πολύ δραστική έναντι μικροβίων, όμως δεν ενδείκνυται σε άτομα με στοματικά έλκη και δυσοσμία.
• Οδοντόκρεμα με πυροφωσφορικό νάτριο: ενδείκνυται σε άτομα με οδοντική πλάκα, όμως προκαλεί οδοντική ευαισθησία.
• Οδοντόκρεμες με λευκαντικές ουσίες (υπεροξείδιο του υδρογόνου): πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
• Φυτικές οδοντόκρεμες: μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το καθημερινό βούρτσισμα των οδόντων, υπό την προϋπόθεση να περιέχουν φθόριο και δράση έναντι της οδοντικής πλάκας.
• Φαρμακευτικές οδοντόκρεμες: χορηγούνται μόνο από τον οδοντίατρό σας.
• Παιδικές οδοντόκρεμες: στα παιδιά έως 6 ετών, η περιεκτικότητα του φθορίου στην οδοντόπαστα πρέπει να είναι μειωμένη. Μετά τα 6 έτη, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονική οδοντόκρεμα.
Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεται το παιδί μου τον οδοντίατρο;
Η συχνότητα επισκέψεων στο οδοντιατρείο για καθαρισμό εξαρτάται από τις τυχόν βλάβες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στα δόντια από νόσους και την στοματική υγεία του παιδιού. Είναι υψίστης σημασίας το άτομο να περιποιείται το στόμα του και στο σπίτι, βουρτσίζοντας τα δόντια του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιώντας μεσοδόντια βουρτσάκια ή νήμα. Αν ο οδοντίατρος του έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, η τήρησή τους είναι άκρως απαραίτητη. Συνήθως, ένα άτομο με καλή στοματική υγεία πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο του για καθαρισμό κάθε 6-12 μήνες.
Θα πονέσει το παιδί μου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού;
Η κλασική μέθοδος καθαρισμού των δοντιών είναι απλή κι ανώδυνη.
Αν το παιδί μου έχει πρόβλημα στα νεογιλά του δόντια, πειράζει;
Έχει φανεί ότι η κακή υγιεινή των νεογιλών δοντιών επηρεάζει κι την υγεία των μόνιμων δοντιών. Γι΄αυτό, αν το παιδί έχει σοβαρή τερηδόνα, χρησιμοποιείται μία ειδική παιδιατρική τεχνική, η πολφοτομή, με σκοπό την αποφυγή εξαγωγής του δοντιού.
Γιατί πολφοτομή κι όχι κλασική απονεύρωση;
Η πολφοτομή είναι ένα είδος απονεύρωσης που διενεργείται μόνο σε παιδιά, με σκοπό την διάσωση του δοντιού. Τα δόντια των παιδιών δεν έχουν ανατείλει πλήρως και έτσι η απλή ενδοδοντική θεραπεία θα ήταν καταστροφική.
Η πολφοτομή είναι μία μέθοδος που σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δοντιών των παιδιών, αλλά είναι και πιο απλή και προσιτή. Πιο συγκεκριμένα:
• Πραγματοποιείται σε μία μόνο επίσκεψη
• Δεν απαιτεί ιδιαίτερη συνεργασία οδοντιάτρου- παιδιού
• Γίνεται από ειδικό παιδοδοντίατρο
Ποια είναι η διαδικασία της πολφοτομής;
Η διαδικασία είναι απλή και πραγματοποιείται σε μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος πρέπει να πάρει ένα πλήρες ιστορικό και να πραγματοποιήσει κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό πριν γίνει η πολφοτομή, οι γονείς αλλά και το παιδί να κατανοήσουν την διαδικασία και να τους λυθούν όλες οι τυχόν απορίες.
Το δόντι στο οποίο θα γίνει η πολφοτομή απομονώνεται με ειδικά εργαλεία και χορηγείται τοπική αναισθησία. Ο ειδικός αφαιρεί το πάνω μέρος του νεύρου του δοντιού και αφήνει άθικτο το υπόλοιπο. Το σημείο όπου έχει αφαιρεθεί το νεύρο καλύπτεται με ειδικό υλικό, ώστε να επουλωθεί η περιοχή και να διατηρηθεί ζωντανό κι άθικτο το υπόλοιπο νεύρο.